Therapeutisch paardrijden is een veelomvattende term. Mensen –  van jong tot oud – met lichamelijke, ontwikkkelings- en emotionele uitdagingen worden geleerd om met paarden om te gaan en om deze te berijden. Denk hierbij aan de verzorging van het paard, het onderhouden van de stallen en het berijden van het paard.

Door het omgaan met paarden wordt een band met het dier opgebouwd, wat een positieve invloed kan hebben op de mentale en emotionele toestand van betrokkenen. Het poetsen van een paard bijvoorbeeld kan voor hen door de herhalende bewegingen ook zeer rustgevend zijn. 

Het uitmesten van de stallen of het voeren van de paarden helpt om te werken aan het gevoel van eigenwaarde van betrokkenen, door het neer kunnen zetten van een resultaat. Dit, maar ook de lichamelijke inspanning die hiervoor nodig is, draagt in positieve zin bij aan hun mentale en emotionele toestand.

Van het berijden van het paard is medisch bewezen dat het helpt de spierspanning en balans te verbeteren door de fysieke oefening van het rijden op het paard. De natuurlijke beweging van het lichaam van een paard tijdens het lopen of draven bevordert de flexibiliteit,en kracht van en bevordert de coördinatie bij ruiters. 

Bij lichamelijke beperkingen die het vermogen tot lopen beperken helpt het paardrijden de spieren en het torso te versterken. Deze versterking kan onderdeel zijn van een totale therapie,bijvoorbeeld om voldoende sterk te worden om met een prothese te leren lopen. 

Tijdens het rijden vindt – afhankelijk van de behoefte – begeleiding plaats door een instructeur;iemand die het paard vasthoudt en zijwandelaars. De zijwandelaar staat aan beide zijden van het paard om ervoor te zorgen dat de ruiter niet op de grond valt als hij op enig moment tijdens de sessie zijn evenwicht verliest. 

Het paard wordt vastgehouden als extra veiligheidsmaatregel, om te voorkomen dat het onverwachte bewegingen maakt of te snel gaat. De instructeur leert de ruiter hoe hij goed moet zitten;de teugels vasthoudt en met het paard beweegt terwijl het loopt en draaft. 

Dankzij een groot aantal schenkingen hebben we in het verleden een mooi opstapstation,kunnen realiseren waardoor het opstappen op het paard (zo nodig met gebruikmaking van een tillift) gemakkelijker gaat. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan de totstandkoming van een buitenbak, waardoor de keuze kan worden gemaakt om in de veilige omheinde bak te lopen of, als de weersomstandigheden het toelaten, om het naastgelegen natuurgebied Het Veerse Bos in te gaan. Hierbij wordt uiteraard uitgegaan van de mogelijkheden en de wensen van de ruiter, waarbij de instructeur bepaalt waar gereden wordt.

Voor een lange tijd hebben we gebruik gemaakt van de haflinger Katinka van de Heksenketel. Katinka is gezien haar hoge leeftijd met pensioen. Haar opvolger Robijn is in de laatste fase van de opleiding tot therapiepaard. Robijn is er kort tussenuit geweest voor zwangerschapsverlof. In mei 2022 is ze bevallen van een veulentje genaamd "Feline". Na de zomervakantie van 2022 zal ze weer aan de slag gaan als therapiepaard.